LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 34.000 de crime de război comise de ruși au fost documentate de către procuratura ucraineană

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 34.000 de crime de război comise de ruși au fost documentate de către procuratura ucraineană

Este a 209-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Procuratura ucraineană a anunțat că a documentat peste 34.000 de crime de război pe care rușii le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei de la declanșarea invazie, pe 24 februarie.

FOTO EPA-EFE

UPDATE 05:15 Noi explozii la Donețk, oraș condus de separatiști

O nouă serie de explozii a avut loc în orașul Donețk, soldată cu moartea a 13 persoane. Primarul orașului susținut de Rusia a dat vina pe tirurile punitive ale obuzelor ucrainene. Momentan nu au fost declarații din partea oficialilor ucraineni, potrivit news.ro .

146 de cadavre ale victimelor agresiunii ruseşti au fost deja exhumate lângă Izium

146 de cadavre ale persoanelor care au murit în urma torturii și a bombardamentelor rusești au fost exhumate în apropiere de Izium.

"Exhumarea cadavrelor victimelor dintr-un loc de înmormântare în masă din Izium este în curs de desfăşurare. În acest timp, au fost deja exhumate 146 de cadavre, majoritatea fiind civili, inclusiv doi copii. Unii dintre morţi au semne de moarte violentă, existând cadavre cu mâinile legate şi semne de tortură. Printre persoanele decedate au fost găsite, de asemenea, răni provocate de explozibil de mină, schije şi răni prin înjunghiere", se arată în raport.

"Întreaga lume ar trebui să ştie despre crimele teribile ale ocupanţilor ruşi din regiunea Harkov. Iar dovezile colectate de noi vor fi folosite cu siguranţă în instanţele internaţionale pentru a pedepsi criminalii de război", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale Harkov.

UPDATE 04:00 Prezenţa Rusiei în Siria a devenit ”mai agresivă” de la invazia lansată în Ucraina

Locotenentul general Alex Grinkewich, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat că prezența Rusiei în Siria a devenit mai agresivă atât pe sol cât și în aer de când a lansat invazia pe teritoriul ucrainean.

Prezenţa Rusiei în Siria a devenit, aş spune, mai agresivă, de la invazia în Ucraina”, a afirmat Grynkewich.

Grupul Wagner încearcă să recruteze infractori pentru război, potrivit unui oficial american

O companie militară privată rusă cunoscută sub numele de grupul Wagner, ar încerca să recruteze peste 1.500 de infractori pentru a lua parte la războiul din Ucraina, potrivit unui oficial american.

Informațiile noastre indică faptul că (grupul de mercenari) Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special și în mod nesurprinzător în rândul luptătorilor tineri și neexperimentați”, a declarat presei oficialul american, vorbind sub protecția anonimatului, pentru Al Jazeera.

UPDATE 02:00 Alla Pugaciova a criticat războiul din Ucraina

Cunoscuta vedetă pop Alla Pugaciova a criticat războiul din Ucraina. După declarațiile sale, vedeta a simțiti presiunea autorităților ruse.

"Pentru că sunt solidară cu soţul meu, un om cinstit, decent şi sincer, un patriot adevărat şi de neuitat al Rusiei, care îşi doreşte prosperitate patriei sale, o viaţă paşnică, libertate de exprimare şi să se pună capăt morţilor băieţilor noştri în scopuri iluzorii care ne transformă ţara într-un paria şi complică vieţile cetăţenilor noştri", a spus Alla Pugaciova într-o postare pe Instagram, potrivit Agerpres.

Fanii au reacționat imediat atât pozitiv cât și negativ asupra remarcilor artistei. Majoritatea au criticat-o pentru opinia sa legată de război. Mass-media de stat rusă a informat despre apelul ei de a fi catalogată drept "agent străin".

UPDATE 00:00 Peste 34.000 de crime de război comise de ruși au fost documentate de către procuratura ucraineană

Procuratura ucraineană a anunțat că a documentat peste 34.000 de crime de război pe care rușii le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei de la declanșarea invazie, pe 24 februarie.

Procurorul general Andrii Kostin a declarat că anchetatorii se concentrază în prezent asupra crimelor comise în perioada în care orașul Izium, din regiunea Harkov, se afla sub ocupație rusă.

Ceea ce vedem acum este, bineînțeles, un număr teribil de potențiale crime de război comise de agresorul rus. Aș dori chiar să spun că ceea ce vedem acum este sistemul agresorului rus, ceea ce face pe teritoriul ocupat. Și mi se pare că, de fiecare dată când vine armata rusă, transformă acel loc într-un nou Bucha, așa cum vedem în Izium”, a declarat Andrii Kostin pentru CBS.

Zelenski afirmă că sprijinul internațional trebuie să vină în ritmul în care forțele armate ucrainene avansează

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în timpul discursului de luni seară, că sprijinul internațional ar trebui să aibă același ritm cu cel pe care armata ucraineană îl are pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruți.

În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică. Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboraționiștii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboraționiștii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei”, a spus Zelenski, potrivit Libertatea .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?